Aurinkokompassi on työkalu auringon ja kellonajan avulla suunnistamiseen. Siinä kellotaulu on levitetty 24 tuntiseksi, jolloin kellonajat menevät kohdikkain ilmansuuntien kanssa. Etelä on aurinkokompassin alaosassa keskipäivän kohdalla ja niin edelleen.
Aurinkokompassin kehitti ja julkaisi suomalainen seikkailija ja survivalisti Sakari Raappana (Iltalehti 11.6.2023: Sakari loi apuvälineen, jolla luonnossa voi suunnistaa ilman kompassia hätätilanteessa). Katso alta Sakarin video, jossa hän suunnistaa auringosta erämaan läpi ilman karttaa ja kompassia (aurinkokompassin esittely alkaa kohdasta 7:55).
Tämä myynnissä oleva aurinkokompassi on survival-kouluttaja ja eräopas Petteri Veijosen (Wild Adventures North) muokkaama malli, mihin on lisätty kompassin 360 asteen kehä. Vaikka kyseessä on varsin yksinkertainen työkalu, on sen käyttöä harjoiteltava. Auringosta ja luonnonmerkeistä suunnistamiseen saa käytännön oppia esimerkiksi Wild Adventures North:n järjestämässä Selviytyminen luonnossa -koulutuksessa.
Valmistettu käsin Suomessa.
Aurinkokompassin käyttöohje:
Osoita aurinkokompassin ulkokehältä nykyinen kellonaika kohti aurinkoa. Nyt kompassi näyttää ilmansuunnat oikein.
Huomioi kuitenkin kellonajassa seuraavat korjaukset:
Jos on kesä, niin kellosi on todennäköisesti kesäajassa. Siirrä kelloasi taaksepäin, eli talviaikaan. Kesäajalla ei ole mitään tekemistä astronomian kanssa.
Suomessa noudatettava aikavyöhyke kulkee pohjois-eteläsuuntaisesti itärajamme läheisyydessä. Liikkuessasi aikavyöhykkeellä länteen, täytyy kellonajasta vähentää vielä aikavyöhykkeen leveydestä johtuva korjaus. Korjaus on Itä-Suomessa mitätön, Suomen keskivaiheilla noin 15 ja läntisimmässä Suomessa noin 30 minuuttia.